ညရဲ႕ထြန္းလင္းထားတဲ့ မီးသီးမီးေရာင္ေအာက္က ကိႏၵရီ၊ ကိႏၵရာရုပ္က ယွဥ္တြဲလ်က္ ထိန္လင္းေနတဲ့ လြိဳင္ေကာ္ၿမိဳ႕ေတာ္ခန္းမ အေဆာက္အဦးထဲက စင္ျမင့္ထက္မွာ ကရင္နီတိုင္းရင္းသားမ်ိဳးႏြယ္စုေတြက ရိုးရာသံစဥ္၊ ရိုးရာအကေတြနဲ႕ တင္ဆက္ကျပ ေနၾကပါတယ္။
အခုလို တိုင္းရင္းသားေတြ ရိုးရာအကေတြနဲ႕ ႀကိဳဆိုဧည့္ခံတင္ဆက္ ကျပေနၾကတဲ့အခ်ိန္က ကရင္နီျပည္နယ္ ၿငိမ္းခ်မ္းေရးရရွိႏို္င္ဖို႕အတြက္ လာေရာက္ေတြ႔ဆုံ ေဆြးေႏြးၾကတဲ့အခ်ိန္ျဖစ္ပါတယ္။
ျမန္မာအစိုးရဘက္က ေခါင္းေဆာင္ေတြနဲ႕ ကရင္နီအမ်ိဳးသားတိုးတက္ေရးပါတီ (KNPP) ဘက္က ေခါင္းေဆာင္ေတြကို ပစ္ခတ္ရပ္စဲဖို႕ ျပည္နယ္အဆင့္ ပဏာမေတြ႔ဆုံေဆြးေႏြးပြဲ အၿပီးမွာ ႀကိဳဆိုဧည့္ခံေနၾကတာပါ။
ႏွစ္ေပါင္း၆၀အတြင္း ျပည္တြင္းမၿငိမ္မသက္မႈေတြနဲ႕ ေနထိုင္လာရတဲ့ တိုင္းရင္းသားေတြဟာ ပထမဆုံးေမွ်ာ္လင့္ခ်က္ ေရာင္ျခည္ကို လက္ကမ္းႀကိဳဆိုေနၾကတာပါ။ ဒီလိုအခ်ိန္နဲ႔ ဒီေနရာမွာေတာ့ ႀကိဳဆိုဧည့္ခံၾကတဲ့ တိုင္းရင္းသားေတြ ေသြးခ်င္းေတြက သူတို႕ရိုးရာအက၊ အတီးအမႈတ္ေတြအျပင္ ရိုးရာအစားအေသာက္ကိုလည္း ျမင္ေတြ႕ေနရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ရိုးရာအစားအေသာက္ထဲမွာ ကရင္နီျပည္နယ္ကို ေရာက္လာတဲ့ ဧည့္သည္ေတြတိုင္းကေတာ့ ေခါင္ရည္ရဲ႕အရသာကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ဆုံးလို႔ ေျပာရင္မလြဲႏိုင္ပါဘူး။
ပဏမေတြ႔ဆုံေဆြးေႏြးပြဲ ၿပီးတဲ့ညမွာပဲ ျမန္မာအစိုးရဘက္က ျမန္မာျပည္ၿငိမ္းခ်မ္းေရးအတြက္ ဦးေဆာင္ေဆာင္ရြက္ေပးေနတဲ့ ရထားပို႔ေဆာင္ေရးဝန္ႀကီး ဦးေအာင္မင္းနဲ႕ တျခားျပည္ေထာင္စုဝန္ႀကီးေတြ၊ KNPP ဘက္က အတြင္းေရးမွဴး (၁) ခူးဦးရယ္အဖြဲ႕တို႕က ကိုယ့္ရဲ႕ ရိုးရာေတြေဖာ္က်ဴးၿပီး တဦးနဲ႕တဦးအျပန္အလွန္ယုံၾကည္မႈကို တည္ေဆာက္ေနခ်ိန္မွာလည္း ကရင္နီကထြက္တဲ့ ေခါင္ရည္ကလည္း မပါမျဖစ္ပါဘဲ။
ျမန္မာႏိုင္ငံ ရထားပို႔ေဆာင္ေရးဝန္ၾကီး ဦးေအာင္မင္းမွ ကရင္နီတို႔၏ ရိုးရာေခါင္ရည္ကို ေသာက္ေနစဥ္ (ဓါတ္ပံု-ေကတီ) |
ႏွံစားေျပာင္းေကာက္ကိုခ်က္ၿပီး ေရေႏြးနဲ႔ ျဖည့္ထားတဲ့ ေျမအိုးထဲက ေခါင္ရည္ကို တစ္ခ်က္ႏွစ္ခ်က္ စုပ္ေသာက္ရင္း ဝန္ႀကီးဦးေအာင္မင္းက ကရင္နီအမ်ိဳးသား ေခါင္းေဆာင္ေတြကို ႏုတ္ဆက္ေျပာလိုက္တာပါ။
Champagne အရသာနဲ႕တူတယ္ဆိုတာက Champagne ဆိုတာက ျပင္သစ္ကလာတဲ့ ဝိုင္အမ်ိဳးအစားျဖစ္ပါတယ္။ လြန္ခဲ့တဲ့ (၁၃)ရာစုက ဝိုင္မေပၚခင္မွာ ဘာသာေရးပြဲေတာ္ေတြ အသုံးျပဳဖို႕ သန္႔ရွင္းတဲ့ရည္လို႔ သတ္မွတ္ထားၾကပါတယ္။ holy wine တမ်ိဳးကေနစတင္ေခၚေဝၚ လာခဲ့ၾကတာပါ။ အဲဒီ holy wine က Champagne ေဒသမွာကထြက္လို႕ အဲဒီဝိုင္နာမည္ကို Champagne လို႕အမည္ေခၚတြင္လာၾကတယ္လို႕ သိရပါတယ္။
ျပည္ေထာင္စုဝန္ႀကီး ဦးေအာင္မင္းကေတာ့ ကရင္နီတို႕ရဲ႕ ေခါင္ရည္ကို Champagne အရသာနဲ႔တူတယ္လို႔ လြိဳင္ေကာ္ ၿမိဳ႕ေတာ္ခန္းမေဆာင္ထဲမွာပဲ အသိအမွတ္ျပဳသြားပါတယ္။ ကရင္နီျပည္နယ္ကေခါင္ရည္က တျခားေဒသဘက္မွာ ထြက္တဲ့ေခါင္ရည္နဲ႕မတူလို႕ဘဲ အရသာက တမူထူးျခားျဖစ္ေနတာပါ။
ေဒသတြင္း မွာပဲစိုက္ပ်ိဳးၾကတဲ့ ေဒသအေခၚအေဝၚအရ ေျပာင္းေကာက္လို႔ေခၚတဲ့ နံစားေျပာင္းနဲ႕ ခ်က္ထားတာပါ။ အရင္ဦးဆုံး ခ်က္ထားတဲ့ေျပာင္းေကာက္ကို ႏွီးနဲ႕ယက္လုပ္ထားတဲ့ဖ်ာေပၚမွာ အေအးခံထားရပါတယ္။ အစီအရီျဖန္႔က်က္ ထားၿပီးတဲ့ေနာက္မွာ ဆန္မုန္႔နဲ႔လုပ္ထားတဲ့ တေဆးမႈန္႔ကို ျဖဴးရပါတယ္။ တေဆးျဖဴးၿပီးအေအးခံထားတဲ့ ေျပာင္းေကာက္ကို အင္ရြက္ခင္းထားတဲ့ ေတာင္းထဲကိုထည့္ရပါတယ္။
ကရင္နီအမ်ိဳးသားတစ္ဦးမွ ကယားေခါင္ရည္ကို ေသာက္သံုးေနစဥ္ (ဓါတ္ပံု-ေကတီ) |
ေတာင္းထဲေပါင္းထားၿပီးရင္ က်လာတဲ့အရည္ကို စဥ့္အိုးနဲ႔ ခံထားရပါတယ္၊ တစ္ညေပါင္းထားၿပီးေနာက္တစ္ရက္မွာဘဲ စဥ့္အိုးႀကီးထဲကိုထည့္ထားရင္း တစ္ပတ္ဆယ္ရက္ေလာက္ထားၿပီးရင္ အဲဒီေဖာက္ခ်လို႔ ရလာတဲ့ အရည္ကေတာ့ေခါင္က်ရည္ပါဘဲ။ ေပါင္းထားတဲ့ ေျပာင္းေကာက္ကို ေတာ့ေရေႏြးနဲ႔ စဥ့္အိုးထဲေလာင္းထည့္ၿပီး မီးနဲ႔တစ္ည ကင္လိုက္ရင္ ေနာက္ရက္ေခါင္ရည္ ရပါၿပီ။
ေခါင္ရည္သည္ အနီေဖ်ာ့ေဖ်ာ့အေရာင္ရွ္ိၿပီး ေသာက္လိုက္ရင္ ပူရွိန္းရွိန္းအရသာႏွင့္ ရင္ထဲကုိ ေႏြးသြားတာပါ။ ရိုးရာယဥ္ေက်းမွဳ သီခ်င္းေတြေရးစပ္သီဆိုတဲ့ ကိုကီးရယ္က ̏အားလုံးေတြ႔ဆုံတဲ့အခါလည္း ေခါင္ရည္ေသာက္ရင္းနဲ႔ ေပ်ာ္ရႊင္တဲ့ အထိမ္းအမွတ္ ျဖစ္္ေစၿပီး မိတ္ထိေဆြထိျဖစ္ေစတယ္˝လို႕ေျပာပါတယ္။
တဆက္တည္းမွာဘဲ “ရွမ္းမွာကလက္ဖက္၊ ဗမာဆိုရင္ လက္ဘက္ရည္ၾကမ္းနဲ႔လက္ဖက္သုပ္၊ အဂၤလိပ္လူမ်ိဳးေတြမွာဆို ၀ိုင္လိုမ်ိဳးေပါ့၊ သူ႔ယဥ္ေက်းမႈနဲ႔သူရွိသလိုမ်ိဳးပါ၊ ကယားမွာကေတာ့ ေခါင္ရည္ေပ့ါ˝ လို႕ရွင္းျပပါတယ္။
ေခါင္ရည္ကို ေက်းလက္ေဒသေတြဘက္မွာ အိမ္တိုင္းလိုလို လာေရာက္လည္ပတ္ၾကတဲ့ ဧည့္သည္ေတြကို ဧည့္ခံဖို႕ ခ်က္ထားၾကသလို ကရင္နီျပည္နယ္ရဲ႕ ၿမိဳ႕တိုင္း ဆိုင္တိုင္းနဲ႔ ေစ်းတိုင္းေတြမွာလည္း အေဝးေရာက္ဧည္သည္ေတြက လာေရာက္ဝယ္ယူ ေလ့ရွိၾကပါတယ္။
ကရင္နီျပည္နယ္ေဒသကထြက္တဲ့ ေခါင္ရည္ကေတာ့ လူႀကီး၊ လူငယ္အားလုံးအတြက္ေတာ့ မိတ္ျဖစ္ေဆြျဖစ္ အျဖစ္ကေန ႏိုင္ငံေခါင္းေဆာင္ ေတြအထိကေတာ့ ရင္းႏွီးမႈနဲ႕ ယုံၾကည္မႈကိုပိုၿပီး ပိုၿပီးရလာေစမည့္ ေမတၱာလက္ေဆာင္တခုပါဘဲ။
No comments:
Post a Comment